Thursday 27 September 2007

All Eyes on Burma


The foreign diplomat described an amazing scene on Wednesday as a column of 8,000 to 10,000 people flooded past his embassy following a group of about 800 monks. They were trailed by four truckloads of military men, watching but not taking action.
According to news reports and telephone interviews from Myanmar, which is sealed off to foreign reporters, the day’s activities began with a confrontation at the giant gold-spired Shwedagon Pagoda, which has been one of the focal points of the demonstrations. In the first reported violence in nine days of demonstrations by monks in Yangon, police officers with riot shields dispersed up to 100 monks who were trying to enter the temple, firing tear gas and warning shots and knocking some monks to the ground. As many as 200 monks were reported to have been arrested at the pagoda.

Several hundred monks then walked through downtown Yangon to the Sule Pagoda, another site of the demonstrations, where truckloads of soldiers were seen arriving Tuesday. A violent confrontation was reported there; more shots were fired and a number of arrests were made.
On a broad avenue near the temple, hundreds of people sat facing a row of soldiers, calling out to them, “The people’s armed forces, our armed forces!” and “The armed forces should not kill their own people!”

Sunday 16 September 2007

Inca o noutate, intr-un caz cu transexuali

Cazul L. v. Lituania a fost decis martea trecuta de catre Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, avand ca obiect imposibilitatea efectuarii unei operatii de schimbare de sex in Lituania. Nu voi intra in amanunte, suficient sa spun ca Lituania a fost condamnata pentru incalcarea Articolului 8 din Conventie referitor la dreptul la viata privata. Acest dosar mi-a atras atentia datorita remediului ales de Curte pentru prejudiciul suferit de petent.

In jurisprudenta sa, Curtea s-a declarat limitata de textul Conventiei in a oferi pentru victimele incalcarii unui drept in cel mai bun caz o despagubire de natura pecuniara. Ramanea astfel la latitudinea statului condamnat sa gaseasca cele mai bune metode de a implementa hotararea in dreptul intern, sub suprevegherea Consiliului de Ministri a Consiliului Europei un mecanism nu foarte puternic. Datorita acestui fapt, deciziile Curtii isi pierd foarte mult din eficenta.

Intorcandu-ma la prietenul L., in cazul sau Curtea a ordonat autoritatilor din Lituania sa adopte legea care ii permite sa aiba operatia de schimbare de sex. Doar in doua genuri de cazuri Curtea a mai adoptat astfel de ordine - in unele cazuri impotriva Romaniei privind imobilele nationalizate, in care a dispus restituirea imobileor, si in dosarele in care unele persoane erau detinute ilegal de genul Ilascu v. Moldova & Rusia sau Assanidze v. Georgia in care dispunea eliberarea de urgenta a acestor persoane.

Un caz de urmarit la CJE

Am aflat recent despre un caz potential important aflat pe rolul Curtii Europene de Justitie. Curtea a fost sesizata de o instanta din Muchen pentru a raspunde la cinci intrebari referitoare la interpretarea directivei 2000/78/CE privind crearea unui cadru favorabil in favoarea egalitatii de tratament in materia muncii. Intrebarile au fost prilejuite de plangerea unui homosexual cu privire la faptul ca dupa moartea partenrului cu care traise mai multi ani intr-un parteneriat recunoscut de legea germana, i-a fost refuzat de catre un fond de pensii plata pensiei de sot supravietuitor, un drept recunoscut sotului supravietuitor unei casatorii incheiate potrivit dreptului comun (heterosexuale).

Pe data de 6 septembrie avocatul general Damaso a publicat opinia sa in legatura cu acest caz, in sine foarte interesanta pentru elucidarea in amanunt a unor chestiuni prcum jurisdictia materiala si temporala a Curtii in acest caz, natura dreptului litigios, discriminarea pe criteriul orientarii sexuale in jurisprudenta Curtii, si aplicarea acesteia la faptele acestui caz. Nu voi intra in amanunte, ii invit pe cei interesati sa citeasca aceasta opinia, este o lectura pasionanta. Suficient in acest moment este sa spun ca opinia Avocatului General ii da dreptate petentului in aceasta cauza. Urmeaza ca Curtea sa se pronunte asupra acestei cauze in curand

De ce este importanta acest caz? Pentru ca este unul dintre putinele cazuri referitoare la interpretarea Directivei mai sus amintite. Aceasta Directiva, impreuna cu Directiva privind egalitatea rasiala (Race Directive) au creat asteptari foarte mari de la activistii care se lupta impotriva diverselor discriminari (rasa, dizabilitati, orientare sexuala) atunci cand au fost adoptate acum mai multi ani. Cu toate acestea foarte putine cazuri, si alea nesemnificative, au ajuns pe rolul CJE. De aceea acest caz este o premiera, si poate un nou inceput.