Friday 3 October 2008

Precizari Programul Hadareni

Cateva reflectii pe marginea acestui comunicat de presa si a problemei de fond in ceea ce priveste implementarea hotararilor in dosarul Hadareni. Pe tot cursul acestui program, guvernul (si aici vorbesc inclusiv de ANR ca agentie guvernamentala) a actionat cu incetineala si fara entuziasm. Nu pot sa ma pronunt daca e vorba de incapacitate adminsitrativa (adica delasare, incompetenta) sau rea vointa.

Mai intai a durat aproximativ un an pana cand programul Hadareni 2006-2008 a fost publicat in Monitorul Oficial. Dupa aceea bunul-mers al programului a fost afectat de incapacitatea administrativa a ANR de a desfasura programe de dezvoltare comunitara pe scara celei necesare la Hadareni. Numai ca recunoasterea de catre ANR a incapacitatii sale nu s-a intamplat de azi pe maine - a durat un an si jumatate, pe cheltuiala, timpul si energia comunitatii din Hadareni, tot acest timp fiind marcat de numeroase scandaluri (cum ar fi spre exemplu cel privind casele ce trebuiau reconstruite} . Dupa aceea ANR a incredintat executarea programului UNDP, care sa zicem ca are experienta necesara. Eforturile UNDP au fost insa impiedicate de intarzierea cu care Guvernul a alocat fondurile (care erau deja bugetate) necesare executarii lucrarilor pe 2007 - banii au devenit disponibili abia in octombrie!. Avem de a face cu aceeasi problema acum - bani alocati cu mare intarziere (NB-banii pentru anul acesta nu au fost efectiv alocati!) ceea ce inseamna ca practic lucrari ce trebuiu executate intr-un an intreg vor fi inghesuite in (nici) trei luni (la fel ca in 2007), cand conditiile climaterice vor fi cele mai dificile.

Chiar daca pana la urma toate actiunile la care Guvernul s-a angajat vor fi in teorie bifate, este necesara o analiza super critica a succesului/insucces ului programului. O data pentru ca aceste activitati sunt cruciale pentru pacea si bunastarea comunitatii din Hadareni, si a doua oara pentru ca prgramul Hadareni va servi ca model in celelte trei dosare pe care Guvernul le-a pierdut/le va pierde in aceleasi imprejurari - Plaiesii/Casinu/ Bolintin - or daca programul Hadareni se dovedeste a fi un esec rasunator, altfel se negociaza celelalte programe.

In sfarsit - pentru a nu uita de unde am pornit, actiunea lui IStvan este bine motivata si absolut meritorie, si e bine sa fin toti bine informati in legatura cu toata aceasta problema.

Costel

Thursday 2 October 2008

Greva foamei

Prietenul Istvan Haller a intrat astazi in greva foamei in semn de protest impotriva nerespectarii de catre Guvern a obligatiilor ce ii revin in baza a trei condamnari CEDO in legatura cu trei pogromuri impotriva romilor ce au avut loc la inceputul anilor 90, intre care si Hadareni. Pe langa motivatia legitima a grevei, actiunea lui Istvan este remarcabila, demonstrand ca inca mai exista oameni care cred in principii si pot sa-si riste sanatatea intru apararea lor. Trimiteti acest apel mai departe, as relevant.

***

Informare pentru presă

Greva foamei pentru nerespectarea hotărârilor CEDO

Prin soluţionarea amiabilă a cazurilor Moldovan şi alţii împotriva României (5 iulie 2005), Kalanyos şi alţii împotriva României (26 aprilie 2007) şi Gergely împotriva României (26 aprilie 2007) Curtea Europeană a Drepturilor Omului a luat act de declaraţia Guvernului României prin care acesta s-a angajat să adopte măsuri generale în scopul combaterii discriminării romilor, urmând ca respectarea acestor angajamente să fie monitorizată de către Comitetul de Miniştri al Consiliul Europei.
În primul caz s-a elaborat un proiect la nivelul satului Hădăreni, care însă nu a fost finalizat, Guvernul blocând în mod repetat fondurile alocate (nefiind realizat până în momentul de faţă obiectul principal al proiectului, şi anume reconstrucţia caselor distruse şi crearea de locuri de muncă, Guvernul României), în cel de-al doilea şi treilea caz Guvernul României a renunţat la proiecte sub pretextul că primarul din comuna Plăieşii de Jos s-ar opune acestora.
Comitetul de Miniştri al Consiliul Europei, deşi informat de situaţie, nu a luat nici o măsură.
Fiind implicat în soluţionarea acestor cazuri, văzând că guvernele României din 1993 şi până azi au mnţit în mod repetat atât romii din Hădăreni cât şi opinia publică românească şi internaţională, am decis să declanşez greva foamei pentru a obţine respectarea hotărârilor date de CEDO. Acţiunea mea nu priveşte doar victimele acestor cazuri, ci toate persoanele aflate pe teritoriul României, care pot deveni victimele unor abuzuri ale autorităţilor, şi care au nevoie de protecţia oferită de Convenţia europeană a drepturilor omului. Dacă Consiliul Europei permite României să nu respecte hotărârile date de CEDO, drepturile noastre nu se bucură de o reală protecţie.
Voi opri greva foamei doar în situaţia în care
1. Guvernul României
a) alocă întreaga sumă rămasă necheltuită din proiectul Hădăreni pentru reconstrucţia caselor şi crearea locurilor de muncă pentru victime, cu promisiunea fermă că aceste fonduri nu vor mai fi blocate şi vor putea fi folosite până la mijlocul anului 2009 până la realizarea completă a proiectului;
b) alocă un fond de patru ori mai mare decât cel pentru proiectul Hădăreni celor două proiecte din comuna Plăieşii de Jos (Caşinul Nou şi Plăieşii de Sus),
sau
2. Comitetul de Miniştri al Consiliul Europei ia măsuri concrete de sancţionare a României pentru nerespectarea hotărârilor CEDO.
Precizez că pentru protejarea sănătăţii mele, voi consuma zilnic o tabletă de multivitamine şi 1/2 litru de iaurt, lapte bătut sau sana.
Precizez şi faptul că această acţiune, despre care voi informa presa şi unele ambasade în mod periodic, nu are legătură cu statutul meu actual de membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu rang de secretar de stat.
Haller István

Wednesday 1 October 2008

Link nou

Am adaugat un nou link in barul din dreapta la rubrica human rights - European Center for Constitutional and Human Rights. Prezenta unui nou outfit de drepturile omului cu deschidere spre exterior, care, prin exceptie, nu provine din lumea anglo-saxona este salutara in sine. Pe langa acest aspect, ei se ocupa cu seriozitate si aplicat de chestii interesante precum raspunderea corporatiilor transnationale pentru incalcarea drepturilor omului sau practica de 'extraordinary rendition' din pdv european. Happy reading.