Friday 25 September 2009

Lasati orice speranta...

For the record, acest blog este impotriva actiunii de protest a magistratilor declansate acum trei saptamani. Domnii magistrati nu au reusit sa convinga ca actiunea lor reprezienta ceva mai mult decat un santaj menit a le conserva/consolida privilegiile. Cu intarziere ei au incercat sa confere o aura de onorabilitate demersului lor, invocand pericolul in care se afla puterea judecatoreasca, si solicitand imbunatatirea conditiilor in care isi desfasoara activitatea. Din punctul meu de vedere nu au reusit acest lucru. Au batut toba pe toate ulitele in legatura cu periclitarea independentei justitiei, dar au uitat sa demonstreze in ce masura greva este un mijloc legitim si proportional pentru salvgardarea standardelor invocate.

Prin pretentiile lor exagerate si mijloacele extreme adoptate, justitia a incalcat insusi principiul pentru care sustin ca se lupta - separatia puterilor in stat. Magistratii isi aroga dreptul nelimitat de a aloca resurse financiare finite in locul puterii executive (sub forma salariilor si a altor avantaje, faimosul procent de 1% din buget, taxele de timbru etc). In acelasi timp magistratii nu au reusit sa convinga ca sunt o categorie profesionala defavorizata - ultima oara cand am verificat o duceau in medie mult mai bine decat altii. Magistratii se lupta pentru o pozitie financiara privilegiata si care nu depinde de pozitia economica relativa a tarii. Aceasta e o dovada imensa de egoism si dispret fata de alte categorii profesionale care au si au avut mult mai putin, fata de doctori, profesori si altii care in definitiv au acelasi nivel de pregatire profesionala si ale caror ocupatii sunt in fond si ele indispensabile si importante. Nu mai vorbim despre pretentiile absurde ca acest protest ar fi sustinut de justitiabili, sau ar veni cumva in ajutorul acestora, sau ca prestatia judecatorilor in aceasta tara, este in fond, onorabila.

Acum cand se intrezareste sfarsitul protestului, trebuie spus ca cea mai grava consecinta a sa pare a fi discreditarea profunda a clasei magistratilor tineri, intrati in justitie dupa 1989, eventual prin intermediul INM, si care reprezentau speranta cea mai importanta de reinnoire si reforma a sistemului. Reprezentatii acestei clase s-au aruncat cu arme si bagaje in sustinerea grevei, asociindu-se unor personaje insalubre, renuntand la discretia si bunul-simt ce trebuie sa le caracterizeze profesia, alimentand jocuri politice, asimilandu-se cu succes mizerabilei politici de la noi din tara.

Foarte trist.

Post scriptum: Intr-un interviu admirabil pe realitatea tv, ce a avut loc dupa ce am postat acest mesaj, Doamna Monica Macovei trage concluzii similare celor de mai sus. Inca o lovitura data asa-zisei infailibilitati clamate de magistrati, ce cheama la meditatie si ratiune.

Wednesday 2 September 2009

Unele persoane sunt gay. Si gata.

Iata posterul unei campanii foarte reusite si vizibile impotriva hartuielii homofobice in scoli, initiata de organizatia LGBT locala Stonewall, si beneficiiind de sprijinul mai multor figuri publice intre care si Gordon Brown.