Pages

Saturday, 3 October 2009

Conferinta de la Interlaken

Conferinta de la Interlaken, organizata de Guvernul elvetian pe 18-19 februarie 2010 se preconizeaza a fi un moment foarte important in evolutia CEDO. Formula cel mai des vehiculata este ca la aceasta conferinta se va pune in discutie insusi 'viitorul Curtii'. In speta, Curtea se confrunta cu pericole existentiale sub forma supraincarcarii cu dosare, precum si a refuzului statelor din centrul si estul Europei de a implementa cu buna credinta standardele impuse in Conventie. E de asteptat ca la Interlaken Statele membre isi vor reafirma solemn atasamentul fata de Conventie si vor cauta in mod activ solutii pentru problemele cu care aceasta se confrunta. Fiind implicat intr-o oarecare masura in aceste discutii - din partea ONG-urilor mari care cauta sa joace un rol activ in acest context, voi incerca sa comentez pe acest blog aspecte legate de miza discutiilor si deciziile luate la Interlaken.

Deocamdata, singurul document public ce contureaza discutiile ce urmeaza a avea loc la Interlaken este documentul de pozitie publicat de presedintele Curii, Costa, si care se afla aici. Principalele elemente ale acestui document sunt:

- Interlaken poate fi un moment decisiv in procesul de transformare a Curtii intr-o instanta constitutionala in detrimentul dreptului individual la petitie; Costa sustine totusi ca acest drept va ramane piatra de temelie a Conventiei, dar ca ii pot fi atasate unele 'modalitati';
- se preconizeaza instituirea unui nou mecanism de filtrare a aplicatiilor clar inadmisibile - forma acestu mecanism va fi decisa la Interlaken. Unii autori sustin intoarcerea la vechiul sistem existent inainte de Protocolul 11, cu Comisie si Curte; alternativ, Costa sugerea aruncarea cazurilor inadmisibile la Comitetul de Ministri, chair inainte de a fi decise...
- Statele trebuie sa-si asume si sa execute responsabilitatile impuse de Conventie - obligatia de a aplica Conventia le revin in principal, drept pentru care trebuie sa...introduca remedii eficiente conforme cu Art. 13, sa implementeze hotararile pronuntate de Curte, inclusiv prin adoptarea de masuri generale, sa educe publicul si profesionistii cu privire la standardele din Conventie etc.
- Curtea trebuie sa beneficieze de dreptul de a-si administra propriile treburi, inclusiv prin alocarea unor fonduri suficiente; se impune adoptarea unui Statut care includa prevederile de natura procedurala din Conventie si din alte documente si care sa poate fi mai usor de modificat decat doar prin protocoale.

Descrierea de mai sus poate parea cam seaca pentru ochii unui neinitiat, insa schimbarilor propuse vor avea reverberatii importante pana la nivel individual in toate tarile membre. In ceea ce priveste tara noastra, situatia dezastruoasa de la noi este in buna parte la baza crizei din sistem - sper ca aceasta conferinta sa le deschida ochii guvernantilor, dar slabe sanse.

No comments:

Post a Comment