Jurisprudenta dizabilitati

*La zi pana la 5 septembrie 2014

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a pronuntat deja mai multe hotarari impotriva Romaniei in dosare initiate de persoane cu dizabilitati, ridicand o gama variata de probleme: lipsa unei anchete efective cu privire la plangeri de viol formulate de femei cu dizabilitati, conditii de trai in locuri de detentie (inclusiv cu privire la lipsa accesibilitatii), procedurile de internare nevoluntara, capacitate juridica etc. Aceste cazuri au fost cel mai adesea rezultatul efortului individual al victimelor, care nu beneficiat de regula de asistenta juridica. Multe din dosarele care sunt acum pe rol sunt insa sustinute de organizatii neguvernamentale si avocati profesionisti, ridicand chestiuni inedite de drept. Anticipez deci ca aceasta juriprudenta va deveni din ce in ce mai diversa, contribuind la o schimbare pozitiva a standardelor de protectie a persoanelor cu dizabilitati in Romania si nu numai.

Mai jos trec in revista aceste dosare, incluzand cauze care s-au soldat cu hotarari de incalcare a Conventiei, decizii de inadmisibilitate, decizii de radiere de pe rol (care au si ele semnificatia lor), precum si cateva din cauzele care sunt pendinte, insotite de planurile de actiune depuse de Guvern la Comitetul de Ministri in cadrul procesului de implementare a obligatiilor care ii revin, si alte comentarii si articole publicate pe acest blog in trecut. Pun la dispozitie aceasta resursa, pe care intentionez sa o aduc la zi in timp real, tuturor celor interesati, in speranta ca o vor folosi in munca lor: persoane cu dizabilitati, juristi, organizatii neguvernamentale, autoritati ale statului, studenti si cadre didactice. Pentru orice fel de comentarii pe marginea acestei compilatii va rog sa ma contactati la adresa: constantincojocariu@yahoo.com.


-       Comentariu general jurisprudenta CEDO impotriva Romaniei pe tema dizabilitatii


    Pe 9 iulie 2014 Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului a publicat un raport privind vizita sa in Romania la inceputul anului. Raportul examineaza cu predilectie problema drepturilor personelor cu dizabilitati, citand in acest sens mai multe hotarari relevante ale CEDO, cat si anumite dosare aflate pe rol. Raportul este disponibil AICI.


Rele tratamente

Ø Centrul de Resurse Juridice in numele lui Valentin Campeanu c. Romaniei (Cerere nr. 47848/08, hotararea Marii Camere din 17 iulie 2014)

  Reclamantul, reprezentat de o organizatie neguvernamentala, a fost un adolescent rom, seropozitiv, cu deficit de invatare, care a crescut intr-un centru de plasament, fiind abandonat de parinti. Cand a implinit varsta de 18 ani, Valentin a fost transferat succesiv la un centru medico-social si la Spitalul Psihiatric Poiana Mare, unde a decedat in urma lipsei tratamentului si ingrijirilor medicale necesare, precum si sub efectul conditiilor de viata precare. Marea Camera a constatat incalcarea Articolului 2 (dreptul la viata) si 13 (drept la un remediu efectiv). Tot cu aceasta ocazie Marea Camera a recunoscut pentru prima data calitatea procesuala a unei organizatii neguvernamentale de a reprezenta, in procedurile de la Strasbourg, o persoana care a decedat in conditii suspecte, care nu avea nici o ruda cunoscuta, chiar in lipsa unui mandat din partea acesteia.

- Articole relevante pedreptvorbind.ro sunt disponibile AICI si AICI
- Mai multe info despre caz sunt disponibile AICI
- Articole in limba romana prezentand si analizand hotararea Marii Camere sunt disponibil AICI si AICI

Obligatia de a efectua o ancheta efectiva cu privire la acuzatii de viol


Reclamanta are dizabilitati psihosociale grave, a formulat o plangere pentru viol, identificand presupusul faptuitor. Autoritatile emit initial o decizie de neurmarire penala, ulterior constatata prescriptia faptelor, incluzand multiple discutii cu privire la lipsa sau nu a consimtamantului reclamantei la momentul comiterii faptei. Incalcare articol 3 procedural pe motivul lipsei unei anchete efective.


Reclamanta are dizabilitati psihosociale grave, cu multiple internari in spitalul de pishiatrie de-a lungul timpului, a formulat plangere pentru viol. Politia emite decizie de neurmarire penala, pe criteriul ca victima nu este credibila, si o interneza la spitalul de psihiatrie. Avand in vedere circumstantele personale ale victimei, Curtea o scuteste de cerinta indeplinirii criteriului epuizarii remediilor domestice. Incalare Articol 3 procedural pe motivul lipsei unei anchete efective.


Internare nevoluntara


Reclamanatul, urmarit penal pentru ultraj, formuleaza mai multe acuzatii de abuz la adresa autoritatilor. Este internat nevoluntar la Spitalul Obregia din Bucuresti in cursul anului 2002, timp de 84 zile, in baza Art. 114 C. Penal. Este initial diagnosticat cu probleme mintale, ulterior se constata ca desi are discernamantul diminuat, nu se justifica internarea nevoluntara. Curtea respinge capatul de cerere privind Articolul 3 substantial, considerand ca nu exista suficiente dovezi ca reclamantul ar fi suferit de rele tratatmente in cursul internarii. Pe de alta parte, se constata incalcarea Articolului 3 procedural pe motiv ca autoritatile au ramas pasive visavis de plangerile reclamantului privind presupuse rele tratamente. Incalcare Articolul 5§1(e) pe motiv ca autoritatile nu au obtinut un aviz psihiatric justificand masura internarii timp de aproape o luna, pentru ca nu a fost demonstrata indeplinirea cerintei periculozitatii cf.  Art. 114 CP, si pentru ca nu a fost obtinut avizul comisiei medicale cf. Art 162 CPC prealabil masurii internarii. Incalcare Art. 5§4 pe motivul lipsei controlului judiciar al masurii internarii si a cerintei “perioadei rezonabile” aplicabile controlului judiciar.


In urma unei acuze de denunt calomnios impotriva unui politist, reclamantul a fost ridicat de politie din propriul domiciliu si internat nevoluntar pentru doua saptamani in 2002 la Spitalul Obregia din Bucuresti, in virtutea Art. 117 CP. A reiesit din ancheta ulterioara ca internarea s-a bazat pe un certficat medical emis de un medic de familie care nu il vazuse niciodata pe reclamant si din care reiesea ca sufera de schizofrenie. Spitalul a concluzionat ca reclamantul nu sufera de nici o patologie mintala. Incalcare Art. 5§1(e) avand in vedere ca masura internarii nu a fost necesara, ca autoritatile nu au demonstrat ca reclamantul ar fi periculos,  ca acesta nu avea antecedente de boala psihica, ca nu a fost consultat de un psihiatru inainte de a fi internat, ca alte masuri mai putin severe ca internarea nu au fost incercate. Curtea regreta modalitatile in care a fost pusa in aplicare masura internarii de catre politie. Incalcare art 5§4 din cauza lipsei in dreptul intern a unei modalitati de a verifica legalitatea masurii de internare nevoluntara dispusa in virtutea art. 117 CP.



Reclamantul, fara probleme mintale in trecut, este condus in 2004 de politie la spitalul psihiatric din Braila, in urma unor plangeri pe care le-a formulat impotriva unui vecin. La spital este internat nevoluntar, ii sunt administrate sedative fara consimtamant prealabil si este eliberat dupa trei zile. Plangerile sale impotriva acestui abuz nu s-au soldat cu nici un rezultat positiv. Curtea decide ca reclamantul a notificat suficient autoritatile interne cu privire la cele intamplate, incat nu a mai fost nevoie sa epuizeze plangerea impotriva masurii internarii nevoluntare in baza art. 54 din legea 487/2002. De altfel Guvernul nu a reusit sa furnizeze nici macar un singur exemplu de juriprudenta in acest sens. Pe fond, Articolul 5 a fost aplicabil, deoarece politia nu a furnizat informatii complete privind scopul masurii internarii, care poate fi astfel calificata drept nevoluntara, incalcare articolul 5§1(e) pentru mai multe motive: lipsa formelor legale, pe fondul unor lacune ale legii 487/2002, indeosebi cu privire la modalitate de notificare a persoanei internate nevoluntar si lipsa justificarii medicale pentru masura internarii nevoluntare.



Dupa emiterea unei decizii de concediere declarate ulterior ilegala, fostul angajator al reclamantului, o societate de stat, a solicitat Parchtului internarea reclamentului intr-un spital psihiatric si punerea sa sub interdictie. In doua randuri, pe 29 noiembrie 2001 si 6 decembrie 2001, politisti in uniforma inarmati l-au ridicat pe reclamant de pe strada in timpul zilei, fara nici un aviz prealabil, si l-au condus la laboratorul de medicina legala pentru efectuarea unei expertize psihiatrice, retinandu-l cate aprox cinci ore de fiecare data. Articolul 5 este aplicabil la ambele situatii de retinere, chiar daca au fost relative scurte, avand in vedere maniera in care reclamantul a fost retinut. Incalcare Art. 5§1(e) avand in vedere ca prevederea legala invocata drept temei al retinerii (Art. 30 din Decretul 32/1954) era prea vaga si ca reclamantul nu primise in prealabil nici o notificare pentru a se prezenta de bunavoie pentru expertiza. Incalcare Art 13 pentru faptul ca instantele interne au refuzat sa acorde daune pentru prejudiciul cauzat reclamantului ca urmare a emiterii unor mandate de aducere fara temei.


B v. Romania si B. v. Romania (No. 2) implica aceeasi reclamanta. Acest caz priveste internarile psihiatrice repetate ale acesteia intre 2003 si 2007, de cele mai multe ori la initiativa politiei, cat si procedura prin care cei doi copii minori ai ei au fost plasati intr-un centru rezidential. Incalcare Articolul 8 pentru faptul ca autoritatile nu au initiat luarea masurii de protectie a tutelei, in lipsa careia o serie de garantii prevazute in Lege 487/2002, care ar fi implicat prezenta unui reprezentant, au devenit neoperante. O alta incalcare a Art. 8 pe motivul ca, in lipsa unui reprezenant, reclamanta nu a fost implicate suficient in procedurile de plasament al copiilor ei.


Conditii de detentie


Reclamantul a fost transportat de politie si internat nevoluntar la spitalul psihiatric Sighetul Marmatiei timp de o saptamana in 2005, pentru motive neclare. Incalcare Articol 3 pe motivul conditiilor de trai substandard din spital, incluzand supraaglomerare, personal insuficient, epidemie de scabie si raie, toalete intr-o stare deplorabila. Curtea a hotarat ca nu exista remedii ce trebuiau epuizate in legatura cu acest aspect la epoca faptelor. Capatul de cerere privind Art. 5 a fost respins pentru neepuizare cu referire la posibilitatea de a contesta masura internarii cf. Art. 54 al L. 487/2002, chiar in lipsa in speta a deciziei de notificare a internarii involuntare. 

-       Comentariu


Reclamantul, care sufera de paralizie a membrelor inferioare, a fost condamnat la inchisoare pentru delapidare si frauda, fiind incarcerat la Jilava. S-a plans de lipsa accesibilitatii in inchisoare si de faptul ca autoritatile i-au plasat copilul in ingrijirea unui asistent maternal, avand in vedere ca el era incarcerat, iar mama era internata intr-un spital psihiatric. Incalcare articol 3 pentru lipsa accesibilitatii. Pe de alta parte, plasamentul copilului a fost justificat, prin urmare Articolul 8 nu a fost incalcat.

Reclamantul, cu deficit intelectual grav, analfabet, condamnat la 20 de ani inchisoare si incarcerat la penitenciarele din Iasi, si, ulterior, din Bacau. In perioada incarcerarii primeste permanent tratament cu antipsihotice, este internat in spitale psihiatrice. Doua incalcari ale Art. 3. Prima, in contul conditiilor de incarcerare inadecvate avand in vedere patologia de care sufera, a doua avand in vedere lipsa completa de reactie a autoritatilor cu privire la numeroasele plangeri pe care le-a depus privind abuzurile suferite din partea celorlalti codetinuti. 


Reclamantul, condamnat la inchisoare pentru ucidere, a fost diagnosticat, in timp ce executa pedeapsa, cu tuburare deliranta. Incalcare Articol 3 pentru lipsa ingrjirilor medicale suficiente pentru problemele psihice ale reclamantului. Curtea a notat de asemenea lipsa oricaror protocoale sau a altor reglementari cu privire la tratamentul detinutilor bolnavi psihic.

Cereri declarate inadmisibile


Reclamantul, abandonat la nastere, diagnosticat cu deficit mintal, grad de handicap grav, incapacitate totala de munca, obtine in instanta obligarea mamei sale, rezidenta in Germania, la plata pensie alimentara. Se plange in fata Curtii pentru faptul ca Germania si Romania nu l-au asistat in executarea acestei decizii. Capatul de cerere prinvind Art. 6§1 si Art. 1 Prot 1 manifest inadmisibile, Curtea constatand ca Guvernele implicate au actionat cu diligenta, neputand fiind acuzate de pasivitate. Reclamantul s-a mai plans sub Art. 2 de lipsa unui sprijin suficient din partea Statului. Respingere, avand in vedere marja de apreciere larga a Statului in acest domeniu, cat si evantaiul larg de prestatii puse de Stat la dispozitia persoanelor cu dizabilitati.


Reclamantul, cu distrofie musculara, s-a plans de faptul ca instantele din Piatra Neamt erau inaccesibile, astfel incat nu a avut posibilitate sa conteste in instanta decizia angajatorului sau de a-l concedia. In plus, alte cladiri si obiective de infrastructura publica erau de asemenea inaccesibile. Curtea a respins capatul de cerere privind articolul 6 ca manifest nefondat, din moment ce existau alternative la prezenta in persoana a reclamantului in instanta, inclusiv prin angajarea unui reprezentant, astfel ca accesul sau la justitie nu a fost incalcat. Capatul de cerere privind Articolul 8 a fost respins partial pentru neepuizarea cailor domestice de atac, partial pentru lipsa de precizie a sustinerilor reclamantului.

-       Articol


Reclamantul este tatal unui copil cu dizabilitati locomotorii si psihosociale care a fost nevoit sa renunte la scoala speciala din cauza unui conflict cu directiunea. Obiectul plangerii in fata Curtii il reprezinta refuzul autoritatilor de a permite optiunea invatamantului la domiciliu. Respinsa ca manifest nefondata.

-       Comentariu



Reclamanta, o calugarita facand parte dintr-o comunitate care milita pentru reforma spirituala a BOR, a protestat cu privire la prezenta unor inalti ierarhi cu ocazia unei manifestatii religioase la Galati. In urma unei plangeri a BOR, Parchetul deschide urmarirea penala pentru infractiunile de tulburare a ordinii publice si ultraj contra bunelor moravuri, dispunand in cele din urma internarea nevoluntara a reclamantei intr-un spital psihiatric. Aceasta masura nu a fost pusa niciodata in aplicare, fiind inca in vigoare la data la care Curtea a examinat cazul. Masura a fost justificata si prin urmare Art. 5 nu a fost incalcat, avand in vedere antecedentele de boala mintala a reclamantei, concluziile unui raport de expertiza medico-legala confirmand diagnosticul de boala mintala, lipsa de cooperare a reclamantei cu autoritatile.

Ø M.P. si altii c. Romaniei (Cerere nr. 39974/10, decizie 15 aprilie 2014)

Doi dintre reclamanti, sot si sotie, au un copil cu o malformatie genetica la un picior, nascut prin inseminare artificiala. S-au plans in nume propriu si in numele copilului cu privire la neglijenta doctorilor, care au omis sa-i informeze cu privire la riscul nasterii unui copil cu dizabilitati, precum si sa monitorizeze in mod adecvat evolutia sarcinii.  Curtea a respins cererea ca inadmisibila. 

Cauze aflate pe rol


Ø  Elvira Popa c. Romaniei (cerere nr. 4238/2009) - accesibilitate 

Ø Malacu si altii c. Romaniei (cerere nr. 55093/2009) - rele tratamente cauzatoare de moarte in institutii

Ø Stepanian c. Romaniei (cerere nr. 60103/2011) - rele tratamente cauzatoare de moarte in institutii

Ø Vasile Coman c. Romaniei (cerere nr. 29103/2013) - internare nevoluntara, tratament nevoluntar

Ø  Stoian c. Romaniei (cerere nr. 289/2014) - acces la educatie


Cauze radiate de pe rol


Reclamanta, pusa sub interdictie, contesta unele masuri luate de tutorele ei. Curtea a solicitat lamuriri statului cu privire la tratamentul sub legea romana a situatiilor de conflict de interes intre persoana pusa sub interdictie si tutorele sau, precum si cu privire la obligatiile poziitve ale statului de a proteja reclamantii. Cerere declarata inadmisibila, Curtea pierzand contactul cu reclamanta.


Reclamanta, o femeie fara domiciliu in varsta si suferind de mai multe boli, se plange de refuzul statului de a-i aloca o locuinta sociala. Curtea ia act de dorinta reclamantei care, invocand o experienta mistica, a renuntat la plangere si radiaza cauza de pe rol. 



Reclamanta, o femeie diagnosticata cu boli mentale, s-a plans de rele tratamente in sediul politiei. Ulterior a fost plasata sub interdictie si internata nevoluntar. Curtea radiaza cazul de pe rol datorita faptului ca reclamanta nu a reusit sa isi numeasca un aparator in procedurile din fata sa.

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete