Friday 3 October 2008

Precizari Programul Hadareni

Cateva reflectii pe marginea acestui comunicat de presa si a problemei de fond in ceea ce priveste implementarea hotararilor in dosarul Hadareni. Pe tot cursul acestui program, guvernul (si aici vorbesc inclusiv de ANR ca agentie guvernamentala) a actionat cu incetineala si fara entuziasm. Nu pot sa ma pronunt daca e vorba de incapacitate adminsitrativa (adica delasare, incompetenta) sau rea vointa.

Mai intai a durat aproximativ un an pana cand programul Hadareni 2006-2008 a fost publicat in Monitorul Oficial. Dupa aceea bunul-mers al programului a fost afectat de incapacitatea administrativa a ANR de a desfasura programe de dezvoltare comunitara pe scara celei necesare la Hadareni. Numai ca recunoasterea de catre ANR a incapacitatii sale nu s-a intamplat de azi pe maine - a durat un an si jumatate, pe cheltuiala, timpul si energia comunitatii din Hadareni, tot acest timp fiind marcat de numeroase scandaluri (cum ar fi spre exemplu cel privind casele ce trebuiau reconstruite} . Dupa aceea ANR a incredintat executarea programului UNDP, care sa zicem ca are experienta necesara. Eforturile UNDP au fost insa impiedicate de intarzierea cu care Guvernul a alocat fondurile (care erau deja bugetate) necesare executarii lucrarilor pe 2007 - banii au devenit disponibili abia in octombrie!. Avem de a face cu aceeasi problema acum - bani alocati cu mare intarziere (NB-banii pentru anul acesta nu au fost efectiv alocati!) ceea ce inseamna ca practic lucrari ce trebuiu executate intr-un an intreg vor fi inghesuite in (nici) trei luni (la fel ca in 2007), cand conditiile climaterice vor fi cele mai dificile.

Chiar daca pana la urma toate actiunile la care Guvernul s-a angajat vor fi in teorie bifate, este necesara o analiza super critica a succesului/insucces ului programului. O data pentru ca aceste activitati sunt cruciale pentru pacea si bunastarea comunitatii din Hadareni, si a doua oara pentru ca prgramul Hadareni va servi ca model in celelte trei dosare pe care Guvernul le-a pierdut/le va pierde in aceleasi imprejurari - Plaiesii/Casinu/ Bolintin - or daca programul Hadareni se dovedeste a fi un esec rasunator, altfel se negociaza celelalte programe.

In sfarsit - pentru a nu uita de unde am pornit, actiunea lui IStvan este bine motivata si absolut meritorie, si e bine sa fin toti bine informati in legatura cu toata aceasta problema.

Costel

3 comments:

  1. FRA's 2009 work programme -you might find it of interest- in just 40pp, here: http://fra.europa.eu/fraWebsite/attachments/wp09_en.pdf

    ReplyDelete
  2. and again I write: FYI | maybe you're interested: http://www.coe.ro/stire.php?id=745

    ReplyDelete
  3. La ce stire te referi? Daca e cea privind raportul CPT multumesc pentru mesaj, il pierdusem din vedere. In alta ordine de idei acest blog va fi inchis, urmand a deschide un altul, redefinit, rearanjat. Cand am timp.

    ReplyDelete