Friday 4 April 2014

Solicitare de ajutor de la persoane cu dizabilitati care au avut contact cu invatamantul superior din Romania

Am trimis pe facebook o solicitarea de asistenta, prea laconica insa,  asa incat acum vin cu explicatii suplimentare. 

Il reprezint pe reclamant in dosarul Gherghina impotriva Romaniei, aflat pe rolul Curtii Europene pentru Drepturile Omului. Reclamantul este un tanar in scaun cu rotile, care in cursul catorva ani s-a inscris la trei universitati: Universitatea Constantin Brancoveanu din Pitesti, Universitatea de Stat din Pitesti si Universitatea Ecologica din Bucuresti. De fiecare data, reclamantul a trebuit sa renunte la studii din cauza faptului ca infrastructura acestor institutii era inaccesibila, din lipsa masurilor de adaptare rezonabila, si in general, din cauza lipsei disponibilitatii de a ajuta din martea managementului acestor institutii. Dosarul a fost trimis la Marea Camera, avand potentialul de a deveni un precedent care sa imbunatateasca standardele legale de protectie a persoanelor cu dizabilitati in Romania in special si in Europa in general. Mai multe informatii privind acest caz sunt disponibile (in franceza) pe website-ul Curtii Europene de Drepturile Omului la ACEASTA ADRESA, in josul paginii.

In aceasta perioada pregatesc argumentele clientului meu. Intre altele, imi propun sa demonstrez ca problema lipsei accesibilitatii institutiilor de invatamant superior de stat sau private din Romania este generalizata. Intrucat aceasta problema a fost insuficient cercetata, caut persoane cu dizabilitati care au incercat sa studieze dar nu au reusit, care au studiat recent sau care studiaza la universitati in Romania. In masura in care sunteti de acord sa ma ajutati, am nevoie de o declaratie scrisa de doua-trei pagini din partea voastra, in care sa expuneti pe scurt problemele (de acces, de atitudine etc.) pe care le-ati intampinat la universitate, masura in care managementul acestor institutii a fost dispus sa va asiste in rezolvarea acestora, solutiile pe care le-ati incercat pentru a va continua studiile, si care a fost deznodamantul acestor situatii. Aceste documente vor fi varsate la dosarul CEDO si nu vor fi facute publice (decat in masura in care doriti asta). Tot ce aveti de pierdut este eventual timpul consumat cu redactarea acestui document, potential compensat de sentimentul ca puneti umarul la rezolvarea acestor probleme pentru viitor. 

Va rog sa luati legatura cu mine oricand, inclusiv in cazul in care ati avea nelamuriri, la adresa de email constantincojocariu@yahoo.com sau pe facebook. Pentru a putea sa le folosesc, as avea nevoie de aceste informatii cat mai repede, insa cel mai tarziu pana pe 30 iunie 2014. 
Va multumesc,
Constantin Cojocariu

No comments:

Post a Comment