Sunday 16 September 2007

Inca o noutate, intr-un caz cu transexuali

Cazul L. v. Lituania a fost decis martea trecuta de catre Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, avand ca obiect imposibilitatea efectuarii unei operatii de schimbare de sex in Lituania. Nu voi intra in amanunte, suficient sa spun ca Lituania a fost condamnata pentru incalcarea Articolului 8 din Conventie referitor la dreptul la viata privata. Acest dosar mi-a atras atentia datorita remediului ales de Curte pentru prejudiciul suferit de petent.

In jurisprudenta sa, Curtea s-a declarat limitata de textul Conventiei in a oferi pentru victimele incalcarii unui drept in cel mai bun caz o despagubire de natura pecuniara. Ramanea astfel la latitudinea statului condamnat sa gaseasca cele mai bune metode de a implementa hotararea in dreptul intern, sub suprevegherea Consiliului de Ministri a Consiliului Europei un mecanism nu foarte puternic. Datorita acestui fapt, deciziile Curtii isi pierd foarte mult din eficenta.

Intorcandu-ma la prietenul L., in cazul sau Curtea a ordonat autoritatilor din Lituania sa adopte legea care ii permite sa aiba operatia de schimbare de sex. Doar in doua genuri de cazuri Curtea a mai adoptat astfel de ordine - in unele cazuri impotriva Romaniei privind imobilele nationalizate, in care a dispus restituirea imobileor, si in dosarele in care unele persoane erau detinute ilegal de genul Ilascu v. Moldova & Rusia sau Assanidze v. Georgia in care dispunea eliberarea de urgenta a acestor persoane.

1 comment: