Friday, 31 January 2014

CNCD-ul nu este solutia, ci parte din problema pe care incercam sa o combatem

Zilele acestea un fimulet cu fetele triste si muzica lacrimogena de rigoare cand vine vorba de dizabilitati anunta o noua campanie a CNCD (si a IPP) pe tema accesibilitatii. Mesajul fimuletului: “Accesibilitatea este un drept, nu este un beneficiu”. 


Pe cat de adevarata e aceasta propozitie, pe atat de goala de continut. Accesibilitatea este deja, pe undeva, un drept, nu asta e neaparat problema. Legislatia romaneasca consacra un sistem de obligatii de asigurare a accesibilizarii inca din 1999, prin OG 102, si poate de si mai inainte. In timp ce proclama grandios ca “accesibilitatea este … un factor esential de exercitare a drepturilor … persoanelor cu handicap in societate”, legea actuala (448/2006) a diluat in acelasi timp in mod decisiv termenii OG 102, lasand obligatia de accesibilizare la cheremul constructorilor si altor furnizori de servicii. In fine, legea mai treaca mearga. Cumva contra intuitiv, problemele reale nici macar nu tin neaparat de bani, ci rezida, intre altele, in:

  •        -  lipsa unui mecanism coerent si eficient de monitorizare si implementare a obligatiilor de lege;
  •           lipsa implicarii sistematice a persoanelor cu dizabilitati in executarea acestor obligatii;
  •     lipsa coordonarii intre furnizorii de servicii publice pentru a realiza un lant neintrerupt de facilitati accesibile;
  •        lipsa unui sistem functional de remedii la dispozitia victimelor pentru a solicita implementarea legii, inclusiv o legislatie anti-discriminare ineficienta si un organism de implementare ipocrit si incompetent (vezi demonstratia mai jos)…si altele
Ori acest spot pastreaza lucrurile in zona convenabila a principiilor lipsite de substanta si de angajament.

Pe de alta parte, tin sa subliniez dublul standard promovat de cncd atunci cand se raporteaza la obligatia in cauza. Cui declara ritos cncd-ul ca accesibilitatea este un drept? Structurilor statului, normal, principalul debitor al obligatiei. Stati putin, dar cncd-ul nu e structura a statului? Si a propos, cncd-ul nu are nici un rol in a monitoriza implementarea legii 448 zisa a drepturilor persoanelor cu handicap? Bat saua sa priceapa calul, si revin la enuntul din lege: accesibilitate este … un factor esential de exercitare a drepturilor … persoanelor cu handicap in societate”. Nu un factor intre alti factori, ci unul esential. Per a contrario, fara accesibilitate nu ai acces la drepturi. Un exemplu mai clar de discriminare nici nu exista, o spune legea explicit. Nu e nici o filosofie, buna credinta si minte-n cap sa existe.

Si CNCD-ul ce spune? Pai conform asteptarilor, pusi in fata unor victime in carne si oase, care recurg la ei in disperare de cauza si in ultima instanta, CNCD-ul o da cotita. Decizia 260/2011 este un exemplu de interpretare stramba si contradictorie a legii. Intre alte capete de cerere, petentul, un copil in scaun rulant, s-a plans de lipsa de accesibilitate a infrastructurii stradale. CNCD-ul s-a declarat necompetent: pentru ca “nu este o problema de acces la servicii ci de un drept incalcat prevazut de Legea 448, sanctionarea caruia intra in cometenta DGPPH”. Pe de alta parte, un alt capat de plangere, in acelasi caz, priveste lipsa de accesibilitate a unei institutii publice care furnizeaza servicii educationale. CNCD-ul confirma lipsa accesibilitatii, dar o scalda – ar fi discriminare, dar e dintr-aia benigna, fara sanctiune. De ce? pentru ca nu e “refuz efectiv” in sensul Art 11 al OG 137, petentul fusese inscris la cursuri, e nesansa lui ca nu poate intra in cladire. Fara sanctiune administrativa, parata e doar urecheata parinteste cu o recomandare. (In paranteza fie spus, cu acest caz si altele ne vedem la CEDO, inclusiv pe accesibilitate, si inclusiv din alea vazute de cncd - si sa vezi acolo distractie.)

Clipul asta ilustreaza de minune ambiguitatea cultivata si asumata de CNCD. Pe de o parte face propaganda in sprijinul victimelor, fluturand stindardul minoritarilor la televizor si in ziare, pe de alta parte cand ii parvin cazuri concrete de discriminare le respinge fara menajamente, recurgand la trucuri jenante. La pride parade reprezenantii CNCD sunt in primul rand, la serviciu ii tin in brate pe homofobi ca Puiu Hasotti si altii ca el. Cu o mana ii sanctioneaza pe discriminatori, cu alta ii apara la instanta si la cedo, blamand vicitmele. Cum nu s-a schimbat nimic in cinspe ani, puteti fi siguri ca nu se va schimba nimic nici peste zece, doua zeci sau o suta de ani cu gasca actuala de la CNCD. CNCD-ul a fost asimilat de stat in intregime, transformandu-se din tratament impotriva discriminarii in simptom al bolii insisi. Este un cal troian instrumentat pentru a atrage si neutraliza orice contestatie la adresa status-quo-ului. Fiind insasi radacina raului cu care ne luptam, CNCD-ul trebuie contestat cu putere, reformat radical, sau in ultima instanta, desfiintat pentru a reincepe de la zero.

In fine, revenind la clipul buclucas – e parte a unei campanii de “constientizare”, anuntata cu surle si trambite pe pagina web a CNCD, care marseaza triumfator pe noua limba de lemn a luptei antidiscriminare:

“Constituindu-se intr-unul dintre cele mai numeroase grupuri din categoria persoanelor cu dizabilitati din Romania, persoanele cu dizabilitati locomotorii se confrunta cu situatii frecvente de discriminare sau excludere, avand în vedere lipsa mijloacelor și amenajarilor corespunzatoare pentru accesul in cladiri, la facilitati si servicii publice precum institutii, spitale, transport in comun, taximetre etc.” (sublinierea mea).

Aceste situatii sunt atat de frecvente incat in cinspe ani de existenta CNCD-ului a sanctionat o singura data o autoritate publica in contextul lipsei de accesibilitate a infrastructurii fizice. Si in legatura cu decizia aia singura am rezerve – am aflat de ea din raportul abia lansat in cadrul campaniei mai sus-amintite, si astept sa imi parvina textul ei sa vad ce si cum. Acestea fiind spuse: voua, CNCD-ului, chiar nu va este rusine?

PS 1: A propos, poate cineva sa imi spuna daca sediul CNCD este accesibil cf. standardelor in vigoare?

PS 2: Tocmai am aflat ca sediul CNCD NU este accesibil persoanelor cu dizabilitati.